Szemész szakorvos

2013.05.02 08:55

 

 

DR.KIS-GÁL ÍRISZ  szemészorvos magánrendelése: gyermek szemészeti vizsgálat

    

Előzetes telefonos egyeztetés alapján :0630/60-20-330

A gyermekszemészeti vizsgálat egy speciális, külön tapasztalatot, tudást igénylő szakorvosi vizsgálat. A gyerekek ezen orvosi szakterületen sem tekinthetők kicsi felnőtteknek. A vizsgálat technikája, a rendelő felszereltsége is mást igényel, mint a felnőttek szemészeti ellenőrzése esetén.

Meghatározott időszakonkénti szűrővizsgálat

A gyermekeknél jelentkező szemészeti eltérések gyakran veleszületett problémák. A gyermek nem érzi a látását rossznak, mert a kezelés elkezdése előtt nem lehet tapasztalata, milyen a jó látásélesség. A szülő sem minden esetben veszi ezt észre. A gyermekszemészeti szűrővizsgálatokat a gyakoribb szemészeti eltérések megjelenési idejéhez is társítjuk.

Panasz nélkül is javasolt a gyermekek szemészeti szűrése 1, 3 és 6 éves (iskola kezdés előtti) korban. Amennyiben egyik vagy mindkét szülő szemüveges, szem-hibája, -betegsége van javasolt az évenkénti szűrés.

Gyermekszemészeti vizsgálat

A vizsgálat különböző lépéseit két csoportra oszthatjuk: objektív vizsgálati elemek, amik nem igénylik a vizsgált személy kooperációját, illetve szubjektív vizsgálati elemek, amiknél a páciens közreműködése is kell. Az objektív vizsgálati elemek – esetleg egy asszisztens segítségével – már újszülött kortól biztosítják a szemészeti vizsgálatot. A vizsgálat zöme fájdalommentes, a gyermek és a szülő játéknak tekintheti, azonban gyakorlott szemész orvos minden szükséges információt megkaphat általa. A szubjektív vizsgálati elemekhez a gyermeknek az együttműködése szükséges. A legtöbb esetben beszédkészség is kell, viszont a közhiedelemmel ellentétben nem szükséges olvasóképesség.

A pontos eredményhez pupillatágító cseppentésére van szükség

A gyermekek vizsgálatához két cél érdekében kell pupillatágítót cseppentenünk, amit csak szemész szakorvos alkalmazhat. A szem belső részeinek alapos vizsgálatához nagyobb betekintési lehetőséget ad a vizsgálófényre nem szűkülő pupilla. Ezen cseppek másik hatása az alkalmazkodó (fókuszáló) képesség időszakos leállítása, aminek gyermekeknél a dioptria eltérés mérésénél van fontos szerepe. Fiatal korban a fókuszáló képesség olyan nagy fokú, hogy akár nagyobb hibákat is elrejthet a szem, ami esetleg kancsalsághoz, időszakos látászavarhoz vagy fejfájáshoz vezethet. A pupillatágítás technikai kivitelezése két módon történhet: az orvos által receptre felírt szemcseppet a következő vizsgálat előtt a szülő cseppenti a gyermek szemébe, vagy a rendelőben az orvos cseppent és előírt várakozási idő után vizsgálható tovább a gyermek. A két lehetőség közül a szemész dönt a páciens kora, hozzáállása, türelme, viselkedése alapján. A kisebb gyermekeknél a pupillatágító használata semmilyen kellemetlenséggel, károsodással nem jár. Iskolás korban a gyógyszer típusától függő időtartamra a közeli munka – írás, olvasás – nehezített.

A szülő és szemész orvos szoros együttműködése vezethet a gyermek gyógyulásához

A vizsgálatok eredménye után előírt kezelés betartása a szülő feladata, felelőssége. A szem használata, a látás minősége ugyanúgy a gyermek egészségéhez tartozik, mint a szív, a tüdő stb. szervek jó működése. A szem gyógyításához használt „gyógyszer” a szemüveg, a szemtakaró és néha a szemcseppek. Ezek előírt alkalmazása vezet csak a sikerhez és önmagában az orvosi vizsgálat nem elegendő. A szülőktől kíván a szemészeti kezelés következetességet és kitartást.

A közös munka hozza meg az eredményt, hogy „szemünk fényének” tökéletes legyen a szeme fénye!

 

Szemész szakorvos fontossága gyermekkorban

Gyermekkortól fontos a szemészeti szűrés

2013.10.16 19:28
    Iskolásként néhány hét alatt kiderülhet, hogy a gyermekünk nem jól lát, de az is lehet, hogy csak hónapok múltán kezdünk gyanakodni, hogy a tanulási gondok hátterében látási problémák állhatnak. Ma már csecsemőkortól ajánlott megjelenni szemészeti...