2012 kampány

2012.10.17 18:41

 

Látod? Nem látod? Na látod!

A járművek egyik legfontosabb eleme a világítás, ezért a baleset-megelőzés szempontjából is kiemelten fontos! Éppen ezért, a sikeres európai példákon felbuzdulva az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Baleset-megelőzési Bizottság 30 napos felkészülési időszakot hirdet a fokozott világítás-ellenőrzés előtt. 2012. október 15. és november 15. között mindenkinek lehetősége van betérni egy, az akcióban részt vevő szervizbe, ahol díjmentesen átvizsgálják a jármű világítástechnikai berendezéseit.

A „Látni és látszani” kampány az autósokért van! A rendőrség célja a minél biztonságosabb közlekedés, a látási viszonyok javulása, a gyorsabb ellenőrzés elérése. Az akcióban részt vevő autósok ugyanis igazolólapot kapnak a minősített szervizektől, amelyet az igazoltató rendőrnek be kell mutatni az ellenőrzés során. A rendőrségi közúti gépjárművilágítás-ellenőrzésnél könnyített lehet az eljárás, ha az autós az előzetes átvizsgálást igazoló lapját bemutatja.

A tél közeledtével kiemelten fontos a látás és a láthatóság kérdése, mert jelentősen romlanak a látási viszonyok és hosszabb a sötétedés utáni időszak is. Így minden autós saját érdeke is, hogy átvizsgáltassa gépjárművét. Ehhez pedig egy díjmentes akciónál jobb alkalmat keresve sem talál! Szervizkeresőnk segítségével megtalálhatja az Önhöz legközelebb eső minősített szervizt, ahol ingyenesen átvizsgálják autóját.

Sőt, az akció nem csak az autójának kedvez! A láthatóság mellett ugyanis nem mindegy, hogy az Ön szeme milyen állapotban van. Ennek okán a csatlakozott optikusok segítségével ellenőriztetheti, hogy szeme milyen állapotban van, szüksége van-e szemüvegre, jól lát-e. Látásellenőrzés során a szakember megállapítja, szükség van-e a szemének korrekciós segítségre, azaz szemüvegre. Látásvizsgálat alkalmával megállapítja a dioptria mértékét és tanácsot ad a megfelelő szemüveg elkészítésével kapcsolatban.

Gyenge fényviszonyoknál vagy éjszaka szemünk a nappali körülményekhez képest csupán 5%-ot érzékel.

Autóvezetés közben, például szürkületkor vagy éjszaka szemünket fokozottan igénybe vesszük. Emiatt szemünk gyorsabban elfárad, a kontúrok elmosódottá válhatnak, a reakcióidő nőhet.
Ez különösen igaz a 40 év feletti korosztály esetében, amikor a szem alkalmazkodó képessége fokozatosan csökken.

A jó szemüveg minden esetben segít szemének a tiszta, éles képalkotásban, kompenzálja a gyenge fényviszonyok okozta homályos látást.

A modern gépjárművek világítási rendszere képes a gyenge fényviszonyok miatti világítás kiegyenlítésére, továbbá hatékony segítséget ad szemének a balesetmentes autóvezetéshez.

 

Látni és látszani – Közlekedésbiztonság 2012

Az Országos Rendőr-főkapitányság a Látni és Látszani akcióval elsősorban a biztonságos közlekedésre kívánja felhívni a gépjárművezetők figyelmét.